Światowy Dzień Chleba 16 października

18-10-2020

Światowy Dzień Chleba przypada na 16 października. W 2020 roku jest to piątek, a ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale i spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur.

  Aby uczcić Światowy Dzień Chleba dzień wcześniej w czwartek 15 października w VIII grupie pod kierunkiem Siostry Martyny odbyły się zajęcia kulinarne, dotyczące pieczenia chleba.
Potrzebne składniki to: 1 kg mąki pszennej, 5 dag świeżych drożdży, 1 litr wody, płatki owsiane, nasiona lnu, sól, cukier. . Dziewczęta samodzielnie wsypywały, mieszały o czym świadczą zdjęcia załączone. Szczegółowy przepis na chleb w ponizszym linku. 

https://skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/

Myślę, że zainteresuje Was kilka ciekawostek, które znalazłam o historii chleba.
Na początku chleb nie przypominał współczesnych bochenków. Miał formę płaskich, twardych placków. W takiej postaci znano go w Cesarstwie Rzymskim, Izraelu, Grecji, Mezopotamii czy Egipcie. Przyjmuje się, że to właśnie w Egipcie w VI wieku p.n.e. powstał pierwszy zakwas, a w starożytnej Grecji znano już około 70 rodzajów pieczywa! W XVII wieku popularne stało się dodawanie do chleba drożdży, a w 1854 roku w Londynie uruchomiono fabrykę pieczywa. Powstanie pierwszej maszyny do krojenia chleba datuje się na 1912 rok.
Obecnie możemy się spotkać z bogatą ofertą chlebową– bochenki na zakwasie, pszenne, żytnie, gryczane z dodatkiem ziaren, śliwek, żurawiny, ale także pieczywo bezglutenowe, dietetyczne. Chleb najczęściej jest spożywany w formie kanapek – na pierwsze i drugie śniadanie, kolację albo w charakterze prowiantu podczas wycieczek. Pieczywo może być także świetną bazą do wyczarowania wyszukanych przysmaków- świąteczny żurek w chlebie, grzanki. 

Chleb w grupie VIII upiekł się doskonale, zapewniam Was. A jaki był pachnący i chrupiący.

tekst i zdjęcia: Asia Betlińska-Kowalska

wróć