Basen w Laskach

Do budynku basenu można dotrzeć z dwóch stron. Z jednej strony można dotrzeć  prostopadłą  drogą gruntową od strony zarówno południowej, jak i północnej. Drugą opcją jest możliwość dojazdu  od strony ulicy Partyzantów, jadąc dróżką asfaltową prowadzącą wokół Internatu chłopców.

Basen jest jednobryłowym budynkiem parterowym o podstawie prostokąta.

Dla użytkowników  dostępne jest jedno wejście główne do budynku, do którego prowadzi sześć szerokich stopni schodów. Kończą się one  na małej werandzie, znajdującej się bezpośrednio  przy drzwiach wejściowych . Zarówno pierwszy, jak i ostatni schodek jest oznaczony kontrastową farbą. Obok schodów  znajduje się także, o optymalnym kącie nachylenia pochylnia, ograniczona po bokach metalowymi barierkami. Do budynku wchodzi się  przez jednoskrzydłowe drzwi, otwierane ręcznie klamką na prawą stronę, które prowadzą do przedsionka przed szatniami i pokojem trenera. Wejście dostosowane jest dla osób z niepełnosprawnością ruchową, obszar przed budynkiem i wejście są oznaczone dla osób słabowidzących.

Budynek basenowy składa się z korytarza głównego, z wieszakami na płaszcze i kurtki oraz półkami na obuwie zewnętrzne. Bezpośrednio do korytarza przylegają dwie przebieralnie – damska i męska, pokój trenera i pomieszczenie gospodarcze. Przebieralnie mają bezpośrednie wejście do toalet, następnie do pryszniców i stamtąd drzwi prowadzące na basen.

Basen jest dostosowany do potrzeb  osób z niepełnosprawnością ruchową. Jest to płytki basen rehabilitacyjny z maksymalną głębokością 1,50 m i wymiarami 10 m x 12,5 m. Wejście do niecki basenowej  jest przez pochylnię o odpowiedniej szerokości  i odpowiednim kącie nachylenia. Wokół basenu jest wystarczająco szerokie nabrzeże wyłożone  antypoślizgowymi  płytkami.

Do poszczególnych pomieszczeń basenowych jest swobodny, wygodny dostęp. Zarówno przy szatni damskiej, jak i męskiej są dwie toalety, w tym po jednej dla osób poruszających się na wózku. Przestrzeń pod prysznicami jest również wystarczająco szeroka i wygodna, aby mogły z niej skorzystać osoby poruszające się na wózkach.

W budynku basenu  jest informacja wizualna. Drzwi szatni są oznaczone dużymi kontrastowymi literami. Na drzwiach jest umieszczona instrukcja na temat zasad obowiązujących na pływalni. Została przygotowana z wykorzystaniem kolorów o wysokim kontraście o dużej czcionce. Na terenie pływalni nie zastosowano urządzeń i środków technicznych do obsługi osób słabosłyszących.

Miejsca parkingowe

Przed budynkiem jest mały parking na pięć  samochodów bez wyznaczonych miejsc parkingowych. Nie ma też zaznaczonych miejsc parkingowych dla osób niepełnosprawnych.