Naukowcy w Laskach

02-05-2017

24 kwietnia nasz Ośrodek w Laskach gościł pracowników naukowych ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu oraz Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Było to pierwsze spotkanie z zaplanowanego cyklu 4 wizyt naukowców w Ośrodku. Celem spotkania była ocena sensoryczna jaj gotowanych na twardo różnych gatunków drobiu. W badaniu wzięli udział uczniowie szkoły średniej oraz gimnazjum, w sumie 24 osoby w wieku od 16 do 26 lat. Uczniów zaskoczyła mnogość ocenianych gatunków jaj a także ich smak i konsystencja oceniania poprzez zmysł dotyku. Wszyscy wykazywali ogromne zaangażowanie i dużą chęć współpracy i pomimo świadomości, iż biorą udział w poważnych badaniach naukowych nie zabrakło dobrej zabawy i mnóstwa śmiechu. Ogromna ciekawość uczniów odnosząca się do gatunków ocenianych jaj zostanie zaspokojona dopiero podczas drugiego spotkania, które wstępnie zostało zaplanowane w maju. Nowe doświadczenie jakie mogli przeżyć uczniowie bardzo im się spodobało, a chęć podjęcia udziału w kolejnych spotkaniach zadeklarowali wszyscy uczestnicy. Pracownicy naukowi z obydwu ośrodków badawczych byli natomiast pod wielkim wrażeniem obserwując dociekliwość i dokładność uczniów biorących udział w badaniu. Efektem końcowym współpracy będą publikacje, które ukażą się w międzynarodowych czasopismach naukowych. Ze względu na charakter prowadzonych badań jak też ich tematykę obydwie strony czekają z niecierpliwością na pierwsze wyniki, które mamy nadzieję będą bardzo interesujące, a także zaowocują wieloletnią współpracą.

wróć