Jak jesień to czas na pieczone ziemniaki

09-10-2020

W środę 07 października w grupie VIII odbyły się zajęcia kulinarne w trakcie których wychowanki zapoznały się z przepisami na sos tatarski oraz pieczone ziemniaki. Ale po kolei. Na początku potrzebne składniki do sosu: umyty koper, czosnek, kiszone ogórki trzeba było dokładnie pokroić, później dodać jogurt naturalny, majonez, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. W drugiej kolejności umyte ziemniaki należało obrać za co z wielkim zaangażowaniem zabrała się Magda z Panią Dorotą. Obrane ziemniaki i przekrojone na pól zostały ułożone na blaszkach. A potem na godzinkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Wszystko przebiegło sprawnie a niesamowity zapach ziemniaków i sosu tatarskiego sprawiły, że wszystko zniknęło na talerzach wychowanek w mig. Także ledwie udało mi się upamiętnić na zdjęciu końcówkę ziemniaków na blaszce. To była wyjątkowo smaczna kolacja.

Tekst i zdjęcia: Asia Betlińska- Kowalska

wróć