Zgrupowanie narciarzy w Alpach

25-11-2019

W dniach 17-30 listopada kadra narciarzy biegowych CROSSu odbywa swoje pierwsze zgrupowanie na śniegu, będące bezpośrednim przygotowaniem do startów w cyklu Pucharu Świata w parabiegach narciarskich i parabiathlonie, który rozpoczyna się już 12 grudnia w Lillehammer. 

Na zgrupowaniu przebywają nasi uczniowie Aneta Górska, Paweł Nowicki,  Mateusz Olendrzyński ze szkoły w Bydgoszczy.  Pomaga im przewodnik oraz serwisant Jan Kobryń oraz Jadwiga Grynkiewicz. Cała trójka zawodników doskonali umiejętności pod okiem pana Marka Tokarczyka.

Wrażenia uczestników:

Paweł Nowicki:

„Na obozie panuje wspaniała atmosfera, więc przygotowania do pierwszego startu  idą pełną parą. Trenujemy, szlifujemy technikę oraz formę, hartujemy nasze organizmy w rozrzedzonym górskim powietrzu, śpimy w najwyżej położonej miejscowości w Europie (zabudowania sięgają aż do 2250 m. n.p.m) oraz trenujemy dwa razy dziennie na dobrze przygotowanych trasach narciarskich w Livigno. 

Po przyjeździe najtrudniejsze była aklimatyzacja do rzadkiego powietrza, w którym szybko się męczyliśmy. Zaczęliśmy obóz spokojnie, wręcz spacerowo, lecz teraz z treningu na trening przyśpieszamy. Pozdrawiamy wszystkich i trzymajcie kciuki na nadchodzących zawodach Pucharu Świata".

Mateusz Olendrzyński:

„Trenujemy ciężko pod profesjonalnym okiem sztabu szkoleniowego. Na obozie panuje wspaniała atmosfera. Spodobała mi się  mentalność Włochów oraz pyszna włoska kuchnia. Największym zaskoczeniem dla mnie była degustacja serów, które smakują zupełnie inaczej niż te w Polsce".

Aneta Górska:

„To co mnie zachwyciło to wspaniałe widoki śnieżnych Alp rozciągające się z Livigno. Nowym i niecodziennym doświadczeniem był przejazd pociągiem do transportu samochodów tunelem Vereina, który ma długość aż ponad 19 kilometrów. Na miejscu duży nacisk kładziemy na doskonalenie techniki, zgrania się z przewodnikiem oraz oswojenia z dużymi prędkościami. Na zjazdach powoli przekraczamy granicę 40 km/h. Uwielbiam tradycyjną włoską kawę. Nie zapominam o przygotowaniach do matury i egzaminu zawodowego".

Janek Kobryń:

"Nasi podopieczni nie tylko ciężko trenują, ale także poznają kulturę północnych Włoch. Codziennie smakują nowe potrawy tradycyjnej kuchni włoskiej. Dużą radość przynosi im obserwacja codziennego życia oraz zwyczajów panujących w Alpach. W czasie wolnym od treningów Aneta i Paweł nie zapominają o szkolnych obowiązkach, aby nie zostać w tyle z nauką”. 

 

wróć